CONFERINȚA FINALĂ

În perioada 15-17 martie 2022, la Varshets (Bulgaria) a avut loc Conferința Finală a proiectului”Noi destinații în turismul transfrontalier”, cod proiect e-MS ROBG-471.

La Conferinţa de încheiere a proiectului au participat reprezentanţi ai autorităţilor române și bulgare, membrii echipei româno-bulgare de implementare a proiectului și reprezentanți ai stakeholder-ilor interesați.

Proiectul “Noi destinații în turismul transfrontalier” a avut o perioadă de implementare de 43 de luni (august 2018 – martie 2022) și a fost co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, Axa Prioritară 2 – O regiune verde, Obiectivul specific: 2.1 Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și resurselor și patrimoniului cultural.

Parteneri în cadrul acestui proiect au fost Municipalitatea Varshets, Montana (Lider) și Muzeul Olteniei Craiova.

Bugetul total al proiectului a fost de 1,364,438.31 EURO, din care 1,159,772.56 EURO finanțare a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% din bugetul național și 2% din bugetul local.

Din valoarea totală eligibilă a proiectului, Muzeului Olteniei Craiova i-a revenit suma de 459,451.39 EURO.

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea cooperării între instituții și oameni prin utilizarea resurselor culturale și naturale, într-un mod turistic durabil, în regiunea transfrontalieră Dolj – Montana.

Principalele activități desfășurate în cadrul proiectului au fost:

  • realizarea unui complex muzeal în Varshets: Paleo-Parkul și Centrul de informare cu spațiu expozițional;
  • dotarea Muzeului Olteniei Craiova cu echipamente inovatoare și interactive pentru realizarea de activități de documentare, educare și promovare a patrimoniului cultural deținut (o hologramă interactivă, 3 asistenți virtuali cu mese interactive și 3 totemi interactivi);
  • activități comune pentru desfășurarea cooperării între instituțiile și profesioniștii care activează în domeniul muzeal și cel turistic din Dolj și Montana.